Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowe brownie z masłem orzechowym i orzechami #6


czekoladowe brownie z masłem orzechowym i orzechami

W imię zasady, że wszystko przygotowane w domu jest zdrowsze od produktów przetworzonych, gotowych do spożycia bezpośrednio po zakupie, to ciasto można uznać za zdrową alternatywę.
Jest pyszne, bardzo czekoladowe i mały kawałek wystarczy, by zaspokoić ochotę na czekoladę.

Dodatek masła orzechowego i orzeszków arachidowych sprawia, że nie jest to klasyczne brownie.


Porcja na okrągłą formę (taką jak np. do tarty) lub małą blaszkę.

Czas przygotowania: 10 min + pieczenie 25 min.

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 150 g masła
  • 4 jaja
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 200 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki orzechów ziemnych

Przygotowanie:
1. Na bardzo małym ogniu bądź w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady, masło, cukier i cukier wanilinowy. 
2. Piekarnik nastawiamy na 185 stopni Celsjusza.
3. Gdy masa delikatnie przestygnie (tak by nie ścięły się jajka) dodajemy stopniowo: jaja, mąkę i kakao. Nie potrzeba miksera. Całość możemy wymieszać ręcznie. 
4. Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem bądź wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na górze dodajemy masło orzechowe i delikatnie rozsmarowujemy. Posypujemy orzechami. 
5. Pieczemy przez 25 minut. 
Będzie pysznie!


Komentarze

Prześlij komentarz