Przejdź do głównej zawartości

Chlebek bananowy (Banana bread) #2



Szybki sposób na wykorzystanie zapasu dojrzałych bananów lub rozwiązanie, gdy nie chce się skoczyć bo bułki na śniadanie. Przedstawiam przepis na chlebek bananowy (banana bread). Całość zajmuje ok. 60 min. wraz z przestygnięciem.



Składniki (na blaszkę keksówkę):


  • 2 duże lub 3 małe banany (im bardziej dojrzałe, tym wypiek będzie słodszy)
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 jajo
  • łyżka miodu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 szkl. mąki ( rodzaj wedle upodobań, ja zazwyczaj używam żytniej pełnoziarnistej)
  • ulubione bakalie ( u mnie dziś z powodu brak innych siemię lniane i gorzka czekolada)





Przygotowanie:

Roztapiamy olej i miód, czekamy aż delikatnie przestygnie. Rozgniatamy widelcem banany, dodajemy jajko, roztopiony olej i miód oraz pozostałe składniki. Pieczemy ok. 35 min w 170 stopniach Celcjusza.



Chlebek poleca się z masłem orzechowym lub/i kwaśnym dżemem wiśniowym.
Smacznego!

Komentarze