Przejdź do głównej zawartości

Jagielnik kokosowy #1



Na pytanie: jak to smakuje? Usłyszałam: dobre! 
Czy to nie wystraczającą rekomendacja, by spróbować tego nowoczesnego w swej formie i łatwego w przygotowaniu ciasta?
Delikatne i kokosowe - idealne do kawy.

Zapraszamy do spróbowania!









Składniki
(na okrągłą formę, średnica ok. 22 cm) 



  • 1 szklanka kaszy jaglanej suchej 
  • 2 i 1/2 szklanki mleka roślinnego, np. ryżowego, orkiszowego a najlepiej migdałowego (bez cukru) 
  • 1/2 szklanki (lub troszkę więcej, jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta) ksylitolu lub cukru brązowego 
  • 1 puszka mleka kokosowego (stała część) 
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych 
  • 4 łyżki soku z cytryny 
  • 2 łyżki likieru kokosowego 
  • łyżeczka oleju kokosowego (do wysmarowania formy) 


Przygotowanie:

Kaszę jaglaną prażymy na sucho w garnku (m
ożna również wypłukać ją kilkukrotnie pod bieżącą wodą), a następnie gotujemy na mleku przez 25 minut.  Od czasu do czasu należy do niej zajrzeć i sprawdzić czy nie trzeba dolać mleka lub wody.

Do ugotowanej kaszy dodajemy cukier, sok z cytryny, likier, część stałą z mleka kokosowego. Wszystko to mieszamy, a następnie blendujemy. Sprawdzamy czy jest wystarczająco słodkie.

Dodajemy wiórki kokosowe, ponownie mieszamy. Blaszkę natłuszczamy olejem kokosowym, obsypujemy odrobiną wiórków.

Masę przekładamy do formy, wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.

Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni C (170 stopni C termoobieg).




Kroimy, gdy jagielnik wystygnie. Proste i pyszne!




Smacznego!




Komentarze