Przejdź do głównej zawartości

Orzeźwiająca lemoniada ogórkowa #5


Lemoniada ogórkowa w sam raz na letnie upały. Doskonale nawadnia organizm.

Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania: 10 min. + 1h chłodzenie
Składniki:

  • 4-5 ogórków gruntowych – zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub zblendować z pozostałymi składnikami
  • kawałek imbiru 2 cm – zetrzeć na tarce
  • sok z 1 cytryny i dodatkowo z 0,5 limonki 
  • łyżeczka miodu
  • gałązka mięty
  • natka pietruszki ok. 1 łyżeczki
  • 1 l zimnej wody
  • szczypta soli himalajskiej
  • lód

    Przygotowanie:

  1. Ogórki, imbir, cytrynę, miód, miętę i pietruszkę zblendować. Zalać zimną wodą i dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki na ok. godzinę.
  2. Po tym czasie można lemoniadę przecedzić przez sito albo podać razem z ogórkami. Schłodzoną lemoniadę podawać z kostkami lodu.




lemoniada ogórkowa, ogórki, lód , ochłodzenie, mięta


Komentarze