W imię zasady, że wszystko przygotowane w domu jest zdrowsze od produktów przetworzonych, gotowych do spożycia bezpośrednio po zakupie, to ciasto można uznać za zdrową alternatywę.
Jest pyszne, bardzo czekoladowe i mały kawałek wystarczy, by zaspokoić ochotę na czekoladę.
Dodatek masła orzechowego i orzeszków arachidowych sprawia, że nie jest to klasyczne brownie.
Porcja na okrągłą formę (taką jak np. do tarty) lub małą blaszkę.
Czas przygotowania: 10 min + pieczenie 25 min.
Składniki:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 150 g masła
- 4 jaja
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 200 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 3 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki orzechów ziemnych
Przygotowanie:
1. Na bardzo małym ogniu bądź w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady, masło, cukier i cukier wanilinowy.
2. Piekarnik nastawiamy na 185 stopni Celsjusza.
3. Gdy masa delikatnie przestygnie (tak by nie ścięły się jajka) dodajemy stopniowo: jaja, mąkę i kakao. Nie potrzeba miksera. Całość możemy wymieszać ręcznie.
4. Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem bądź wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na górze dodajemy masło orzechowe i delikatnie rozsmarowujemy. Posypujemy orzechami.
5. Pieczemy przez 25 minut.
Będzie pysznie!
Smakowicie wygląda :-) Zapewne i takie jest w ustach :-)
OdpowiedzUsuń